Stroganoff på hare

Stroganoff på hare

Säsongens sista hare blir en fin och god stroganoff ikväll.

[singlepic id=214 w=320 h=240 float=right]

Googlingen resulterade i ett inspirerande recept, förvisso stroganoff på hjort, fast det funkar prima med hare också.

För några år sen gick jag och några jaktkamrater på matlagningskurs för att hantera allt vilt på lite mer inspirerande vis – det finns lite fler alternativ än tysk hargryta och rådjurssadel… Första rätten vi anrättade var just stroganoff på hare, med rysk touch. Med syrlig gurka, crème fraîche och ordentlig kryddning. Smarrigt!

Detta recept verkar dock vara lite mer subtila, mer sofistikerade, smakkombinationer (svamp, dill och crème fraîche) – så tror jag får dra på lite mer krydda så den faller ungarna i smaken… Även om jag ofta lever efter devisen att kött ska smaka som köttet då det var i livet… Viltkött ska smaka vilt. Ikväll blir det undantag.

Tror Morberg håller med…

[singlepic id=110 w=320 h=240 float=none]

Edit:

Nu är det klart, ätit och bedömt – klart godkänt!

[nggallery id=9]

Efter kräftor kommer mousse au chocolat

Efter kräftor kommer mousse au chocolat

bild från mousse-au-chocolat.net

Kör lite kräftor ikväll, sista egna normala kvällen i lugn. Utan valp i huset.

Efter det passar det, åtminstone hustrun, perfekt med en mjuk och skön chokladmousse.

Eller som Fifi:s uppfödare sagt; mousse au Chocolat.

Kräftor ja, helst ska det vara egna. Egenfångade och hemkokta. Näst efter det ska det vara omkokta i eget spad. Inte idag. Kvällens kräftor blev en snabb idé och snabbt genomförande. Ingetdera av ovan hinns med. Sugen faller på, kör i vind!

Jag får nöja mig med att hönorna blir spattigt glada för räk- och kräftskalen de får frossa i. Moussen blir ju egen, på egna gula ägg.

Egen äggula

egen äggula

Chokladmousse recept.

Faverolle – ett recept

Faverolle – ett recept

Då vi har faverolle-kycklingar/höns och alla inte behålls eller säljs så kan det ju vara bra att hantera de som blir kvar… som mat.

Ett franskt begrepp av rang är Petit Poussin och i matsammanhang tillagas den med fördel av Faverolle. Ett recept på Petit Poussin (unga/små kycklingar) har jag hittat på nätet…

Petit Poussin med persika och  lagerblad…

  • 8 lagerblad
  • 16 kvistar timjan
  • 16 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 kg persikor, skivad
  • 4 småkycklingar
  • salt & peppar

Rör ihop lagerblad, timjan och vitlök med persikor. Fyll kycklingarna med blandningen. Knyt ihop med snöre för att säkra fyllningen. Salta & peppra kycklingen.

Grädda i 175 °C tills kycklingen är gyllenbrun. Använd termometer och ta ut lite innan de uppnått 72°C, de stiger några grader i eftervärmen

Serveras med fördel med ugnsgratinerade rotsaker.

via Showcook» CHRISTMAS AT L’OLIVE.

En annan variant av petit poussin (mindre kyckling):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D_A0Ld3D4wk[/youtube]

Recept: Ćevapčići – äntligen är grillen invigd

Recept: Ćevapčići – äntligen är grillen invigd

Första gången jag träffade på Ćevapčići var i Jugoslavien (Kroatien) men då jag varit tre säsonger i Grekland/Cypern har jag influerats lika mycket av den matkulturen, jag tycker kombinationen av grillad köttfärs och grekisk sallad & Tzatsiki funkar bra som utemat under våren/sommaren!

Så här gör jag mina Ćevapčići – det finns säkert mängder av varianter och mer eller mindre rätta… dessa funkar för mig 🙂

Det som oxå funkar för mig är proportionerna, tager lite vad man haver. Recepten blir mer levande på det viset, igår blev det så här:

Cevapcici

Ćevapčići

Köttfärsen:

  • Lammfärs, fläskfärs och nötfärs – lika delar (något mindre del lammfärs, annars tar den lätt över i smak)
  • Mixad/riven lök, mixades med lite mjölk (0,5dl) för att få vätska.
  • Pressa ner 1-3 klyftor vitlök.
  • Krydda med Citronpeppar, persillade och grillkrydda.

Marinad:

  • Olja, soya, Smoke House Steak Sauce, honung och kryddor (grillkrydda, persillade, citronpeppar och salt)

Så här:

  • Forma till små rullar, lägg i näven och “knyt åt” så blir det perfekta storlekar – rundar till sig själv i senare processer
  • Lägg på bricka/fat.
  • Pensla/häll över marinaden.
  • In i kylen och låt götta till sig någon timme eller så.

Grilla:

  • Jag brukar lägga dem på indirekt värme tills de får fin färg (går ganska fort) och sen vända dem över grillkolen så de får lite yta.

Till detta mixar jag kulturer och lassar upp med en grekisk sallad och Tzatsiki (rinn av youghurt, riv gurka som oxå får rinna av, i med vitlök och citron och lite smak av peppar/salt).

När säsongen tillåter blir det rosévin till så är kvällen räddad 🙂

Recept: Ćevapčići – äntligen är grillen invigd

Jakfärsbiffar

Ny mat värd att testa: jakfärsbiffar med majstoppade ugnsbakade klyftiga potatisar och egenvevad ‘bea’. Är det melodifestivalpremiär så är det!

En ‘bekant’ föder upp jakar och sist vi var där fick vi med oss lite jakfärs.

Ikväll var det dags.

Potatisklyftorna;
Smått skalade (korta varv i potatissnurren) klyftade potatis i fat. Lite lök och majs strös över. På med en skvätt olja. Några drag med pepparkvarnen och lite salt.

Biff:
Blanda jakfärsen med lite annan färs (idag blev det nöt, men skulle nog varit lite mer fläskfärs..?). Knäck ett ägg, blanda i grädde. Veva. Jag tog någon nypor dragon och persilja. Krydda. Formas till runda bollar. Platta till strax innan stekning.
När det är dags: stek hårt och kort för fin yta, vid behov kan de eftervärmas i ugnen…

Bea (inspirerad av Sthlms halv åtta hos mig):
50/50 vatten och vitvinsvinäger (ca 3-4dl tillsammans), lök och persiljekvist. Koka ihop en stund. (mina barn ogilar syrliga smaken fr vinäger så jag tog mer vatten..). Häll av ‘grönsakerna’ och koka ihop lite till… om så behövs? Vispa (nogsamt) ner tre äggulor. Droppa ner smält smör under mycken omrörning. Kritiskt moment så veva ordentligt för att undvika skärning. Skulle det ske; ta en isbit eller några tsk iskallt vatten och vispa tills såsen sansar sig! Krydda upp med lite dragon och salt/peppar – jag mjukade upp med lite persilja oxå (ungarna gillar det mer än dragon).

Servera.

Jag tycker det var finemang och jakfärsen var väldigt lik nöt. Tror djuren är mer vana vid kargt landskap och därför ganska magert kött. En annan aspekt; det känns väldigt äkta att veta ursprunget på maten och hur bra de haft det. Naturligt kött är bra kött.

Jak gillar 😉

Bäst av allt; ungarna gillade det oxå.