Ta vara på vad naturen ger

Ta vara på vad naturen ger

Brevid skolan finns ett äppelträd (två sorters, så kan vara två träd, eller så är det ympat?) som är dignande fullt av härliga äpplen! Vi har just inlett vår start av äppellund, men det dröjer länge innan fyllda träd hägrar.

Tills dess vill jag hjälpa till och ta tillvara det som annars bara blir del av gödning till gräsmattan… sockerkaka med äpplen

Sockerkaka med äpplen och kanel, det kan väl vara något!!?

Sockerkaka med äpplen

Ugnstemperatur 175 – 200º

Ingredienser

2 äpplen

150 g smör

2 dl strösocker

½ citron, rivet skal

3 ägg

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk kanel

GARNERING:

florsocker

Tillagning

Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlag (1 dl socker/1 liter vatten). Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Rör ner ett ägg i taget. Blanda i mjölet. Smörj och bröa en rund slät form, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på äppelskivorna och strö över kanel. Häll i resten av smeten. Bred ut den så att den täcker frukten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min i 175-200°C. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Sikta gärna över florsocker vid garnering.

via Sockerkaka med äpplen – Recept & mer.

Smarrig tårta med marräng, vaniljsås och bär

Goaste tårtan – som även blivit vår mest populära (mid-)sommartårtan är som följer:

Ingredienser:

  • sockerkaksbotten köpt/bakad (3st lager)
  • marängbotten köpt/bakad (2st lager)
  • vispad grädde
  • vaniljsås
  • rivna limeskal
  • sylt (jordgubb)
  • frukt
  • ev marängtoppar som garnering med frukten

Lägg en sockerkaksbotten först och varva sedan med marängbotten, sylt, vaniljkräm, grädde och så rivna limeskal (funkar att blanda i limeskal i vaniljsåsen oxå)… Massor av grädde på toppen och sen är det bara att dekorera den. Lämpligtvis med jordgubbar, limeskal och annan go frukt för säsongen.

Blir en hög skapelse så tänk på balansen så den inte blir Lutande Tårtan i Pisa. Har tendens att smälta så för krispig marängkänsla gör den ganska nära inpå avnjutningen (1-2h…?)

Enjoy 🙂