Brevid skolan finns ett äppelträd (två sorters, så kan vara två träd, eller så är det ympat?) som är dignande fullt av härliga äpplen! Vi har just inlett vår start av äppellund, men det dröjer länge innan fyllda träd hägrar.

Tills dess vill jag hjälpa till och ta tillvara det som annars bara blir del av gödning till gräsmattan… sockerkaka med äpplen

Sockerkaka med äpplen och kanel, det kan väl vara något!!?

Sockerkaka med äpplen

Ugnstemperatur 175 – 200º

Ingredienser

2 äpplen

150 g smör

2 dl strösocker

½ citron, rivet skal

3 ägg

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk kanel

GARNERING:

florsocker

Tillagning

Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlag (1 dl socker/1 liter vatten). Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Rör ner ett ägg i taget. Blanda i mjölet. Smörj och bröa en rund slät form, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på äppelskivorna och strö över kanel. Häll i resten av smeten. Bred ut den så att den täcker frukten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min i 175-200°C. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Sikta gärna över florsocker vid garnering.

via Sockerkaka med äpplen – Recept & mer.