51. Earth Hour (82 av 365)

51. Earth Hour (82 av 365)

20130324-074505.jpg

51. Earth Hour (82 av 365)
Det är detta som jag tycker earth hour handlar om. Roten till allt gott – livets kraft.
I form av ett starkt träd, där rotsystemet är lika stort och stadigt som bladen och grenarna som syns.
Var rädd om det vi har.

20130324-101558.jpg

Det blir ljusare

Buddhism, ledarskaps- och föräldraskapsprogram

Har läst lite och snackat lite om buddhism med en bekant. Har gått några utbildningar inom 7 goda vanor. Har levt nära aktivt föräldraskap.

Det är samma sak.

Process.
Det är dig det handlar om.
När du ändrar dig så ändras andras syn och inställning till dig. De speglar det du är. Tillfredsställer du dina grundläggande behov finner du inre frid utan att behöva hävda dig, kränka eller såra andra.

Såå enkelt. På. Pappret. Skitenkelt.

Eller inte.

Det är huur svårt som helst att ändra på sina inlärda, inövade och inkörda (o)vanor. Men det går. Sju goda vanor-programmet är tydliga med hur man lär in nya vanor, nya sätt att (re)agera på stimuli. Att tänka annorlunda istf att låta reptilhjärnan köra invanda spår. Att se saker från ett annat perspektiv. Workshops inom föräldraskap (som jag träffat på) påtalar samma sak, bryt vanan, tänk på ett nytt sätt och agera annorlunda. Buddhismen har sina sätt att bli ett med sig själv, exvis meditation.

Grejen är: det räcker att du vet vad du vill. När du vet det: då är det bara att göra! Lyssna på dina grundläggande behov och känslor. Tänka nytt. Resten tar hjärnan och kroppen hand om!

Jag slås av att det behövs workshops och program för att vi (vi vuxna alltså; våra barn kan det redan, tills vi sabbar genom uppfostran och kränkning) människor ska lära oss det mest naturliga av allt; att vara naturliga, äkta och uppriktiga mot oss själv och andra. Respekt för våra egna och andras grundläggande behov.
Förhoppningen är att vi vaknar upp en dag och slutar med belöningsmetoder, vinna-förloraspel och egoscentriskt maktspel.

När fler och fler söker det äkta. Söker förändring. Då blir det mer samma. Samma lika. Då! Då finns det hopp.

Det blir ljusare

Mysko min Mysko

mysko minnesbildMysko var en förebild, åtminstone för oss, för hur människans bästa vän kan vara. En sann vän, en trogen kamrat och en säker vapendragare.

Mysko somnade in för gott i torsdags – efter några dagars haltande på tre ben.  Det började egentligen för ett år sedan då hans vänstra korsband brast under en höstjakt i betfält. Redan då trodde vi det var kört, men han rehab:ade sig jättebra och trots att förhoppningar om mer jakt grusades så verkade ett gott och smärtfritt liv te sig möjligt. Det vill säg tills i februari då han gjorde en brevbärarerusning över trädgården… då fick han en bristning i det högra knäets korsband. Mer ovisshet och oro. Men även detta rehab:ade sig och promenaderna blev längre och livet växte sig starkare igen.

Vi kunde säkert dragit ut på det några år till genom att bara ta kortare promenader, utan jakt och inget spring, men ett liv i koppel och i tristess, vad är det för liv? Bättre smälla rakt in i kaklet när det är som roligast! Det var därför härligt att kunna ta med Mysko på småjakter under hösten. I lördags blev det dock lite kallt för knäet och troligen blev han blöt/kall i ett dike som gjorde att det andra korsbandet brast.

Det har varit en jobbig vecka med det stundande beslutet (som skulle bekräftas av veterinären) men innerst inne visste vi vad undersökningen skulle visa, vi hade ju sett symptomen tidigare. Undersökningen gick fort, tog några sekunder för vet. att känna att korsbandet var av och hon visste att vi var inställda den eviga sömnen. Vi var alla med (även barnen) då han somnade in och det kändes verkligen som att han somnade fridfullt. Nu ligger han begravd bredvid TATI här i trädgården, så här i vinterlandskapet har vi en ljuslykta tänd som lyser så fint då vi tittar ut.

Jag är väldigt ledsen att det blev så här, men oerhört glad att han varit med oss så många år och gett oss så mycket! I nuläget är det svårt att se att vi någonsin kommer att få en hund som Mysko var. Mysko blev nästan 12 år.

Sådant lugn, sådan integritet och så snäll mot allt och alla – men ändå så intensiv och full av energi när vi jagade eller var ute på aktiviteter! Han har varit en mentor och en stabilisator i familjen, både för oss, för barnen och inte minst för våra andra hundar.

Elof och Gucci (7,5mnd resp 2år gamla “syskon”) har ju varandra, tror inte de märkt eller förstått att Mysko är borta. Vi hoppas ju att Elof kommer att ha Myskos lugn och stabilitet, men det är lite tidigt att urskilja än på en 7,5månaders valp/unghund. Myskos stiliga trav över fälten kommer han dock att sakna, det är full karriär i galopp…

Känns lite som en epok som upphör, Mysko var med när vi flyttade in, när jag började jaga och när barnen föddes.

Tack Mysko, min Mysko. Spring fritt som vinden, jag minns dig för evigt!

Satsa i motvind – inte så klyddigt som det låter

Snappade upp lite klokheter på ett komprimerat seminarie – normalt sett en halv- eller heldagsworkshop som trycktes ihop på 2h. Föreläsaren beklagade och bedyrade att effekterna bara kunde uppnås genom mer genomarbetad och grundligt förklarad process. Fine.

Ofta kommer någon som är hurtfrisk och med bra idéer på kick-offer och seminarier, lika snabbt man blir inspirerad tappar man gnistan lika fort.

Men inte denna gång. Detta var i februari 20009 och i skrivandets stund har jag många klokheter kvar i minnet. Visst, att processa det är en annan femma och att få saker att hända kräver normalt ett stort mått energi och motivation. Det var Anders Haglund som visade sig vara annorlunda än andra föreläsare.

Det är inget nytt, men berättat med en röd tråd och engagemang – Om att:

  • försätta sig i rätt tillstånd för en situation (klockrent exempel på hur inlärning sker bäst, bl a i skolan + hur säljare kan sätta sig i köparens sits)
  • prestationer inom idrotten och hur skillnaden mellan de som lyckas slå rekord och varför man presterar bättre under press
  • hur hjärnan kopplar inlärning (och sedermera prestation) till det tillstånd du befinner dig i – är du deppig blir det du lär dig associerat till tristess
  • Energi är inget man får, energi är något man genererar (skaffar sig).
  • En kropp i vila tenderar att fortsätta vilja vila, en kropp i rörelse tenderar att vilja vara i rörelse
  • bästa tricket av dem alla: få kunden att må bra – visa sedan produkten! (funkar även på relationer!! = få din respektive att må bra, få hen därefter att titta på dig)

Åtminstone enligt Andes Haglund – som jag snappade upp på en föreläsning vintern -09.

Axplock från hans komprimerade föreläsning.

Tack för inspirationen.