Saker att göra med äpplen…

Saker att göra med äpplen…

applesAtt ta hand om det som naturen ger ligger högt upp på min lista över saker jag värderar högt… Ungarna älskar äpplen, as they are. Tror vi skulle kunna ha en kiviksträdgård full med träd. Ändå skulle det inte räcka. Utöver färska äpplen, sockerkakor och pajer är det perfekt att lagra äpplen som tillbehör till kökets alster.

Saker jag brukar/vill göra med äpplen (eller annan frukt som trädgården eller omgivningarna ger);

Vi har några äppleträd, ganska unga, men vi kommer att plantera 5-8 äpplen i höst. I nuläget får vi ha sorter som ger frukt i augusti, september, oktober, november och december. Hade vi haft jordkällare hade läget varit annorlunda… → kommande projekt

Äppelsaft

Äppelsaft

Ingredienser

Ger ca 2 liter koncentrerad saft

1 liter  vatten

1 liter  socker

1,5 kg  äpplen

2 st  kanelstänger

1 st  vaniljstång, skårad

2 st  citroner, skal och saft från

3 msk  citronsyra

Gör så här:

Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset – kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.

Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.

via Niklas Mat | svt.se.