Äppelsaft

Ingredienser

Ger ca 2 liter koncentrerad saft

1 liter  vatten

1 liter  socker

1,5 kg  äpplen

2 st  kanelstänger

1 st  vaniljstång, skårad

2 st  citroner, skal och saft från

3 msk  citronsyra

Gör så här:

Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset – kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.

Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.

via Niklas Mat | svt.se.