Vår = Avelssäsong (höns)

Klippt från ett inlägg i Alternativ.nu – för loggning och eget bruk mest.

Även djuren är i behov av en bra mix av näringsämnen. Ute i naturen fixar de det själv, men när vi människor tar oss friheten att ta ansvar för deras näringsintag tarvar det lite besvär.

Till våra 20 hönor och två tuppar blir det mumma i magen enligt nedan! Dessutom får de alla matrester som vi kan skrapa ihop.

Vet du någon restaurang, catering, skola eller butik i 046-området som har matrester över? Tipsa gärna!

Vår = Avelssäsong

Nu börjar våren närma sig och dagarna blir ljusare för var dag, det börjar även bli dax att tänka på förberedelserna.

~~~~~~~~~~~~~~

Nu i slutet av januari eller början av februari börjar jag sätta på ljuset ca. en timma morgon och kväll genom att ställa en timer – ger dem en halvtimma extra morgon och kväll.

Vinterfodret börjar jag ändra så att jag minskar med kornet och ökar med vete och ärtor, ibland har jag även sått lådor med vetegräs som jag skär ut mindre tuvor av och som man kan öka successivt, här kan man även börja ge lite värpfoder 5-10%

Fodret blandning kan se ut så här vid månadskiftet jan./febr.

  • 25% vete
  • 25% ärtor
  • 45% korn
  • 5  % värpfoder

I månadskiftet febr./mars kan det se ut så här

  • 40% vete
  • 30% ärtor
  • 10% korn
  • 20% värpfoder

~~~~~~~~~~~~~~

Fodret köper jag av bönderna i min närhet, det är billigt och enkelt att köpa in så man har ett helt år, jag förvarar det i tunnor så inte mössen kommer åt och skopor på en liter för att ösa med “köpt på Clas Olsons” jag räknar en skopa = 10%, det är lätt att göra och hålla iordning på när man blandar.

via VÅR = AVELSSÄSONG.

Slädhund hade varit kul

Slädhund hade varit kul

Vi pulkade i förmiddags, denna vecka då vi har tillräckligt med snö.
Helt underbart och skönt. Vi skåningar får vara nöjda då vi har snö som ligger kvar. Är det tillräckligt mycket att pulka på är bonus.
Sist vi åkte var då både mysko och smiley levde och de var med i backen. Det var en hel del hundar i backen. Helmysigt! Imorgon blir nog en tur till, då tar jag med Elof och Gucci, troligen färre folk pga jobbedag.
Norrut är det riktigt bra och poppis träning för bl a Vorstehhundar med att dra pulka/skidor. När Elof växt till sig kan det vara något för honom.
Eller, nä – han är fransk. Han vill ha varmt och gott. Ligga på fårfäll och bli kliad. Fri tillgång till tuggben. Och mat. Sån är han.