riktning utstakad? Kolla kompassen!

Det är ett tag sedan jag gått kursen/workshopen 7 goda vanor. 
Jag har gått igenom materialet steg för steg och tycker det är riktigt bra. 

Varje gång jag hamnat på steget som handlar om att ta fram målbild och nyckelroller har jag fastnat, tvärnit. 

Kommer inte förbi det liksom.

Jag vet inte vad jag vill, eller så handlar det om att jag tror jag vet men det är inte det jag genuint vill… Who’s kidding who liksom…
Hur som haver, jag får komma tillbaka till det längre fram. Vad jag vill och målbilder alltså.
 
Däremot:
Idag dammade jag faktiskt av ett dokument som heter veckokompassen. Det är ett ganska töntigt koncept i första anblick men jag märkte att det funkade! Asbra. 
Det tar lång tid att förklara så det får bli en annan gång men kortfattat har jag id:at roller jag har (förälder, make, ledare, påverkare, utövare etc) och för dessa roller har jag vilt viktiga mål. För att ta mig till dessa mål behöver jag göra vissa aktiviteter. 
Kompassen tittar man på (om man gör…) ofta – ungefär varje morgon då man planerar dagen – för att se vad som är viktigt idag…
Då jag är i ett skede som tarvar stort mått av prioritering märkte jag att allt bara flöt på efter att ha lagt 10min på kompassen. 
Exempel: förälder – läs saga med barnen. Eller: utövare – träna med hunden 5min/kväll. Nedskrivet och genomtänkt, då blir det prioriterat OCH gjort. 
Wow liksom, ba funka!
Som sagt, nog sagt om detta nu – kommer kanske mer längre fram

Önskat resultat för ökad effektivitet

Inom 7 goda vanor pratar man om hur man enkelt kan bli överens om vilket målet är.
På svenska är det fritt översatt till;
Önskat Resultat – vad som ska uppnås
Riktlinjer – hur det ska gå till
Resurser – vem, med vilka resurser
Ansvar – hur och när följer vi upp det
Konsekvens – vad händer om eller om inte önskat resultat nås

Med andra ord: ÖRRAK

Kan med fördel användas på möten, med individer, grupper eller hemma (exvis med barnen).

Syftet är att vara överens om vad man ska vara överens om… Vilka förutsättningar och medel som står till förfogande, vem som förväntas göra det, hur det följs upp och inte minst vilka konsekvenserna blir (effektivare flöde, ökad lönsamhet, bonus eller biokväll med morsan/farsan…)

Jag ska använda det i eftermiddag… @{-#

Världens viktigaste mål i mitt liv, vilt viktiga

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R3jhYj2nMjA[/youtube]  Hört i reklam på tv (skvalande på hotellrummet kursdag 2…);

  • vuxna ägnar 4 timmar per dag framför tv:n
  • men bara 7 minuter per dag pratandes med barnen

Ett av mina livsmål som jag ska landa och konkretisera är att umgås och komma närmare barnen! I vana 2 (där jag tidigare fastnat) gäller det att bena fram och staka ut vilka mål jag vill driva mot. Vad jag brinner för och vilken/vilka livsuppgift(er) jag har.

Till stöd identifierar jag vilka personer som betyder något för mig och i vilka roller jag möter dem (förälder, make, vän, kollega, ledare, påverkare etc.). Rollerna jag har i livet använder jag sen för att bena ut vilka mål jag har i relationerna. Dessa kommer jag att använda i prioriteringarna av vad som är viktigt (vana 3) – på så vis lägger jag alltid krut på det viktiga här i livet! Som tar mig framåt  och mot mina mål!

Som sagt; ett av mina viktigaste mål är att umgås OCH lyssna mer på barnen!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j6m9WnNdpSw[/youtube]

 

 

Ny kurs för att utveckla 7 goda vanor

Har just bokat in mig på en kurs till i 7 goda vanor – med start 2/3. 🙂

Just som jag är mitt uppe i vana 2 och försöker hitta mina mål i livet – perfekt att få lite omstart och nytändning så jag kommer djupare in i processen.

Eftersom det bygger på “teach the tutor” ser jag även fram emot att mina närmaste kollegor också kommer att gå kursen samtidigt eller en månad efter och vi får en god chans att bollplanka och stötta varandra!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U8LM4C1l70U[/youtube]

Vem vet, inte jag – vem vet, du?

Vem vet, inte jag – vem vet, du?

Ska under denna vana, den andra av sju, komma fram till vilket/a mål jag har – vilken livsuppgift jag har/vill ha.

När jag gjorde utbildningen för snart ett år sedan fastnade jag här, på samma ställe – denna gång vill jag dock komma över tröskeln!

Jag tror jag fastnade för att livsuppgiften och målet blev (lr kändes) för stort och svulstigt. Att rädda världen kändes ok, men föga realistiskt. Ärligt talat är det inte riktigt “jag” heller.

Visst, jag vill ha uppskattning och uppmärksamhet för den jag är och det jag gör, men samtidigt vill jag ibland bara vara själv och ego…

Jag har ett dilemma hos mig och min kropp – jag trivs som fisken i vattnet när jag “är på scenen” men ibland är jag skiträdd för det och blir som en planta. Tror det oftast hänger ihop med hur bra jag förberett mig och hur bekväm jag är i ämnet; ingen rocket science alltså…

Jag ska nog foka på att hitta de scener där jag är påläst o med roliga ämnen! Det är då det är som roligast 🙂 Har du några förslag på vad jag kan göra?

Posted by ShoZu