Önskat resultat för ökad effektivitet

Inom 7 goda vanor pratar man om hur man enkelt kan bli överens om vilket målet är.
På svenska är det fritt översatt till;
Önskat Resultat – vad som ska uppnås
Riktlinjer – hur det ska gå till
Resurser – vem, med vilka resurser
Ansvar – hur och när följer vi upp det
Konsekvens – vad händer om eller om inte önskat resultat nås

Med andra ord: ÖRRAK

Kan med fördel användas på möten, med individer, grupper eller hemma (exvis med barnen).

Syftet är att vara överens om vad man ska vara överens om… Vilka förutsättningar och medel som står till förfogande, vem som förväntas göra det, hur det följs upp och inte minst vilka konsekvenserna blir (effektivare flöde, ökad lönsamhet, bonus eller biokväll med morsan/farsan…)

Jag ska använda det i eftermiddag… @{-#

Emotionellt bankkonto

Läste en artikel idag (tack, Maria för tipset! ) om hur viktigt det är med balansen i kommunikationen med barnen.

Ösa på med uppskattning mot barnen? Är det så enkelt att bara ösa på, eller kan det misstolkas? Jag tror det handlar mer om en själv – hur nöjd är jag med mig själv? Hur fokuserad är jag på familjen (både barn och livspartner), här och nu – eller hur mycket tänker jag på bekymmer på jobbet?

Känner igen resonemanget om 1:5 från en utbildning jag gick våren -08 (7 goda vanor, Stephen R Covey) som pratar en del om insättning och uttag på emotionellt bankkonto. För att kunna ta ut känsloreaktioner måste man först ha satt in lite. Annars blir det ett övertrasserat känslokonto som till slut blir bankrupt och leder till en omöjlig relation att vinna tillbaka. Sett i barnens perspektiv blir det en brist på förtroende/respekt för sina föräldrar om man inte visar barnen uppskattning.

Läste på någon länkad blogg om hur svårt det var att alltid ge positiva uppskattningar eller att det inte hjälpte med uppskattningar (tolkades som ironi etc.). Det tror jag beror på att barnen är fenomenala på att nyttja kroppsspråket i första hand – det hjälper inte att säga något “positivt” om du inte menar det, uppriktigt! I sådana fall är det bättre att knipa käft.

Som skrives i artikeln är tid en framgångsfaktor, just för att man nöter in en naturlighet och en samvaro. Inklusvive ett naturligt kroppsspråk. Med en naturlighet kommer även en bekvämlighet i varandras samvaro och förhållandet 1:5 finns där, de negativa kommentarer (tjat) som uppstår blir en naturlig dialog; jag vill inte att du slänger dina skor innanför dörren för att jag känner mig…” och effekten blir förståelse och respekt för mina känslor och tankar.

Alltså tillbaka till där jag inledde, jag försöker börja med mig själv (har just börjat…) så att jag mår bra och har positiv inställning till mig och min omgivning. Jag gör det som är viktigast först och de saker som styr mig mot mitt uppsatta mål. Då är jag utan stress, ser barnen och deras personer och när de gör något jag uppskattar så berättar jag det (att jag uppskattar det de just gjorde), uppriktigt.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_2368145.svd