Faverolle – ett recept

Faverolle – ett recept

Då vi har faverolle-kycklingar/höns och alla inte behålls eller säljs så kan det ju vara bra att hantera de som blir kvar… som mat.

Ett franskt begrepp av rang är Petit Poussin och i matsammanhang tillagas den med fördel av Faverolle. Ett recept på Petit Poussin (unga/små kycklingar) har jag hittat på nätet…

Petit Poussin med persika och  lagerblad…

  • 8 lagerblad
  • 16 kvistar timjan
  • 16 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 kg persikor, skivad
  • 4 småkycklingar
  • salt & peppar

Rör ihop lagerblad, timjan och vitlök med persikor. Fyll kycklingarna med blandningen. Knyt ihop med snöre för att säkra fyllningen. Salta & peppra kycklingen.

Grädda i 175 °C tills kycklingen är gyllenbrun. Använd termometer och ta ut lite innan de uppnått 72°C, de stiger några grader i eftervärmen

Serveras med fördel med ugnsgratinerade rotsaker.

via Showcook» CHRISTMAS AT L’OLIVE.

En annan variant av petit poussin (mindre kyckling):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D_A0Ld3D4wk[/youtube]

Kokt höna, när såg du det senast?

Kokt höna, när såg du det senast?

På sistone har jag kommit på att det saknas höns i butikerna. Inte kacklande bubblande yra höns på två människoben, det finns det i överflöd, utan de som jag åt när jag var liten.

Hönor som förmodligen gått ur äggproduktionen och slutat sina långa dagar som “kogehöna”.

Idag verkar det bara finnas kycklingar som processas effektivt, till låg produktionskostnad och dessvärre lågt (äkta) energivärde.

Risken finns att de ägghönor som snabbkläcker fram våra energilösa kalkfattiga ägg går ett snabbt öde till mötes – som kyckling/hönsmjöl. Vem vet, fisk- och hundfoder blir kanske den slutliga produkten?

Vad är det för fel på industrin? Jag blir helfrustrerad när jag tänker på det, att det enda som är viktigt för industrin är att producera så billigt som möjligt.

Äkta fri hönaInser att jag oxå gjort samma sak om jag haft en prisstinn kosumentmassa som inte vet bättre än att leta bästa pris utan insikt i äkta smak. Så frustrationen är nog mer riktad mot folket runtikring och varför vi inte kan ställa mer/högre krav på producenterna.

Vi har höns. Hönorna är guld värda och används bara som sällskap och för avel av kycklingar. I nuläget har vi knappt 30st “i produktion” (två tuppar och resten hönor/ungdjur). Tupparna som “blir över” försöker vi sälja, oftast lyckas vi faktiskt… I höstas fick vi 14 tuppar av en bekant som inte blev av med sina. Vi ska testa att låta dem gå i naturlig miljö. Vi siktar på att de får gå i 6månader innan det är dags att göra något. Då väger de runt 3-4,5kg (levandevikt).

Motsvarande tid för en processad och uppföd tupp/kyckling är 6-8veckor!!! Fatta vilken turboboost de får i maten för att växa så fort! Hur tror du det påverkar smaken, näringen och då det hamnar i våra kroppar?

Näe, fram för mer slow food. Äkta mat. Äkta matlagning.

Jag kokte en gräsand för ett kort tag sedan, på med vatten, lite grönsaker och ner i en gryta. Koka på svag värme i drygt två timmar! När den var klar glacerade jag med skinnet på i ugnen några minuter. Behöver jag säga att det köttet var mört, äkta mörat! Behöver jag nämna att buljongen jag fick var god? Asgod blev såsen – kan jag meddela!

Till våren ska jag koka mig en höna (eller tupp). Det är evigheter sedan jag åt äkta kokt höna, med currysås och ris! Saknar. Vill ha.

Inspirerad av: Taffel.se » Recept på kokt höna (framgår dock inte var hönan införskaffas…).

Fotogenique – allt annat än stilla

Fotogenique – allt annat än stilla

Försökte få Elof att posera idag, men det gick sådär.

Elof poserar

Elof poserar

När han sitter stilla (extremt sällan bara det) så blir det bra, men att få honom att STÅ STILLA visar sig extremt utmanande. Vi tog till tricket med en kyckling så stod han stilla, 4sekunder, sen ville han leka med den.

Blir nog lite att jobba med framgent – både att respektera kycklingar och att stå stilla!

Tack Photoshop för justeringarna

Foto: Maria Michaëlsson