Jakfärsbiffar

Jakfärsbiffar

Ny mat värd att testa: jakfärsbiffar med majstoppade ugnsbakade klyftiga potatisar och egenvevad ‘bea’. Är det melodifestivalpremiär så är det!

En ‘bekant’ föder upp jakar och sist vi var där fick vi med oss lite jakfärs.

Ikväll var det dags.

Potatisklyftorna;
Smått skalade (korta varv i potatissnurren) klyftade potatis i fat. Lite lök och majs strös över. På med en skvätt olja. Några drag med pepparkvarnen och lite salt.

Biff:
Blanda jakfärsen med lite annan färs (idag blev det nöt, men skulle nog varit lite mer fläskfärs..?). Knäck ett ägg, blanda i grädde. Veva. Jag tog någon nypor dragon och persilja. Krydda. Formas till runda bollar. Platta till strax innan stekning.
När det är dags: stek hårt och kort för fin yta, vid behov kan de eftervärmas i ugnen…

Bea (inspirerad av Sthlms halv åtta hos mig):
50/50 vatten och vitvinsvinäger (ca 3-4dl tillsammans), lök och persiljekvist. Koka ihop en stund. (mina barn ogilar syrliga smaken fr vinäger så jag tog mer vatten..). Häll av ‘grönsakerna’ och koka ihop lite till… om så behövs? Vispa (nogsamt) ner tre äggulor. Droppa ner smält smör under mycken omrörning. Kritiskt moment så veva ordentligt för att undvika skärning. Skulle det ske; ta en isbit eller några tsk iskallt vatten och vispa tills såsen sansar sig! Krydda upp med lite dragon och salt/peppar – jag mjukade upp med lite persilja oxå (ungarna gillar det mer än dragon).

Servera.

Jag tycker det var finemang och jakfärsen var väldigt lik nöt. Tror djuren är mer vana vid kargt landskap och därför ganska magert kött. En annan aspekt; det känns väldigt äkta att veta ursprunget på maten och hur bra de haft det. Naturligt kött är bra kött.

Jak gillar 😉

Bäst av allt; ungarna gillade det oxå.