Vår = Avelssäsong (höns)

Klippt från ett inlägg i Alternativ.nu – för loggning och eget bruk mest.

Även djuren är i behov av en bra mix av näringsämnen. Ute i naturen fixar de det själv, men när vi människor tar oss friheten att ta ansvar för deras näringsintag tarvar det lite besvär.

Till våra 20 hönor och två tuppar blir det mumma i magen enligt nedan! Dessutom får de alla matrester som vi kan skrapa ihop.

Vet du någon restaurang, catering, skola eller butik i 046-området som har matrester över? Tipsa gärna!

Vår = Avelssäsong

Nu börjar våren närma sig och dagarna blir ljusare för var dag, det börjar även bli dax att tänka på förberedelserna.

~~~~~~~~~~~~~~

Nu i slutet av januari eller början av februari börjar jag sätta på ljuset ca. en timma morgon och kväll genom att ställa en timer – ger dem en halvtimma extra morgon och kväll.

Vinterfodret börjar jag ändra så att jag minskar med kornet och ökar med vete och ärtor, ibland har jag även sått lådor med vetegräs som jag skär ut mindre tuvor av och som man kan öka successivt, här kan man även börja ge lite värpfoder 5-10%

Fodret blandning kan se ut så här vid månadskiftet jan./febr.

  • 25% vete
  • 25% ärtor
  • 45% korn
  • 5  % värpfoder

I månadskiftet febr./mars kan det se ut så här

  • 40% vete
  • 30% ärtor
  • 10% korn
  • 20% värpfoder

~~~~~~~~~~~~~~

Fodret köper jag av bönderna i min närhet, det är billigt och enkelt att köpa in så man har ett helt år, jag förvarar det i tunnor så inte mössen kommer åt och skopor på en liter för att ösa med “köpt på Clas Olsons” jag räknar en skopa = 10%, det är lätt att göra och hålla iordning på när man blandar.

via VÅR = AVELSSÄSONG.

Kokt höna, när såg du det senast?

Kokt höna, när såg du det senast?

På sistone har jag kommit på att det saknas höns i butikerna. Inte kacklande bubblande yra höns på två människoben, det finns det i överflöd, utan de som jag åt när jag var liten.

Hönor som förmodligen gått ur äggproduktionen och slutat sina långa dagar som “kogehöna”.

Idag verkar det bara finnas kycklingar som processas effektivt, till låg produktionskostnad och dessvärre lågt (äkta) energivärde.

Risken finns att de ägghönor som snabbkläcker fram våra energilösa kalkfattiga ägg går ett snabbt öde till mötes – som kyckling/hönsmjöl. Vem vet, fisk- och hundfoder blir kanske den slutliga produkten?

Vad är det för fel på industrin? Jag blir helfrustrerad när jag tänker på det, att det enda som är viktigt för industrin är att producera så billigt som möjligt.

Äkta fri hönaInser att jag oxå gjort samma sak om jag haft en prisstinn kosumentmassa som inte vet bättre än att leta bästa pris utan insikt i äkta smak. Så frustrationen är nog mer riktad mot folket runtikring och varför vi inte kan ställa mer/högre krav på producenterna.

Vi har höns. Hönorna är guld värda och används bara som sällskap och för avel av kycklingar. I nuläget har vi knappt 30st “i produktion” (två tuppar och resten hönor/ungdjur). Tupparna som “blir över” försöker vi sälja, oftast lyckas vi faktiskt… I höstas fick vi 14 tuppar av en bekant som inte blev av med sina. Vi ska testa att låta dem gå i naturlig miljö. Vi siktar på att de får gå i 6månader innan det är dags att göra något. Då väger de runt 3-4,5kg (levandevikt).

Motsvarande tid för en processad och uppföd tupp/kyckling är 6-8veckor!!! Fatta vilken turboboost de får i maten för att växa så fort! Hur tror du det påverkar smaken, näringen och då det hamnar i våra kroppar?

Näe, fram för mer slow food. Äkta mat. Äkta matlagning.

Jag kokte en gräsand för ett kort tag sedan, på med vatten, lite grönsaker och ner i en gryta. Koka på svag värme i drygt två timmar! När den var klar glacerade jag med skinnet på i ugnen några minuter. Behöver jag säga att det köttet var mört, äkta mörat! Behöver jag nämna att buljongen jag fick var god? Asgod blev såsen – kan jag meddela!

Till våren ska jag koka mig en höna (eller tupp). Det är evigheter sedan jag åt äkta kokt höna, med currysås och ris! Saknar. Vill ha.

Inspirerad av: Taffel.se » Recept på kokt höna (framgår dock inte var hönan införskaffas…).

Första svängen med Hemula avklarad

Första svängen med Hemula avklarad

Nu har vi, efter en del sorger och bedrövelser klarat av första omgången ägg i vår nyinvesterade äggkläckare Hemula (tyskt märke som heter Hemel).

Tidigare har vi strävat efter så naturlig kläckning/uppfödning som möjligt. Det rimmar med vår ambition att ha helt frigående höns med ett nät/hönsgård med enda syfte att skydda hönsen från räven/mården. Raserna vi har är oxå självgående och bra värpare/ruvare/mödrar. Denna tröskel har nu överbyggts efter en strulig vår med långsam ruvning och de ruvningar som gått hela vägen resulterat i problem med slutfasen. Vi har bara fått 3 kycklingar av två ruvande hönor med ca 10-15 ägg/höna – frustrerande!

Första kycklingarna, merparten rasen Faverolle

Första kycklingarna, raserna Faverolle och Brahma

Vi stoppade in ca 90 ägg i Hemula för ca 23-24 dagar sedan och har nu, på två ‘hektiska’ (Hemula sköter allt själv, men vi är engagerade och delaktiga i processen) kläckdagar fått fram 58st små kycklingar! Helt sagolika.

Det är en spännande process som avslutas med en beundransvärd kämpakraft för kycklingen att, likt värsta Joe Labero, ta sig ur ett ägg i en väldigt ansträngd sits. Det tar allt från ett dygn till under minuten för en kyckling att ta sig ur ägget – väldigt individuellt med andra ord. Jag har gjort ett “bildspel” på en av de första kycklingarnas kamp att ta sig ut – se här.

Nu har vi lagrat upp ca 60 nya ägg som vi kör in i Hemula innan helgen för en ny runda.

Att vi valde en kläckare från just Hemel beror på att det är så bra miljö i maskinen för äggen/kycklingarna – många kläckare har obalans i fukt/värme vilket stör processen med avstannad process och för klena kycklingar som resultat. Kycklingarna vi fått nu verkar väldigt fina och med bara tre st “missfall” (troligen orsakade av de två strömavbrotten vi drabbats av) så får vi anse Hemulan som lika tillförlitlig som ryktet angav!

I eftermiddags flyttade kycklingarna ut i hönshuset med de andra fjäderfäna och när de är mer fjädrade kommer de att släppas ihop med övriga flocken. Ska bli spännande att se hur ca 100 kycklingar (58 nu, 12 tidigare & ca 40 senare i veckan) går ihop med våra 10 vuxna höns…

Mer om våra djur på: djur.michaelsson.eu

Om några veckor (när de går att ‘könsbestämma’ – dvs då vi ser om de blir höns eller tuppar) är de till salu… Även det går att läsa mer om på ovanstående sida