Matprogram på nätet

Matprogram på nätet

Läge att ha logg på läget, nautiska bokklubben

Läge att ha logg på läget, nautiska bokklubben

Egentligen är jag emot loggböcker, bantning och diverse metoder för att leva ett modernt liv. Men lite då och då behöver jag en liten kompassriktning för att påminnas om att röra mer på mig, äta mindre eller äta mer rätt. Eftersom jag gillar prylar på datorer och på Internet är det naturligt att se vad som finns på nätet. För några år sedan sprang jag på Calcounter, strax efter att jag skaffat konto lades det ner pga strul med databaskörningarna. Det blev dock några veckors loggande.

Efter lite tweets blev jag inspirerad att se efter hur landet ligger idag! Därför gjorde jag en googling och har trillat över två program för att hålla reda på och registrera hur mycket mat/energi man stoppar i sig en dag.

Det är lite olika stuk på dem, ett hemmabygge (MinMat.net) och ett (Hälsovakten) lite mer kommersiellt och som en förlängning av CD-rombaserad version.

När jag surfade runt lite hittade jag ytterligare ett program (formfixaren), applikation för nedladdning, som verkar passa som handen i handsken! Enda nackdelen är att det är bundet till en installation i datorn. Fördelen med en webbaserad version är att man kan lägga in data även då det behövs mest; konferenser, semester eller besök hos svärmor 😉 Detta har jag inte “recenserat”. Det finns säkert fler, men det väljer jag att bortse ifrån.

Utöver att man får koll på kalorier, fördelning på fett, kolhydrater och protein ingår det en mängd information om diverse vitaminer och mineraler. Ytterligare en effekt är att det blir tydligt hur mycket energi vin (alkohol) innehåller och att det också bör tas med i beräkningen för huruvida “bantningen” ska lyckas eller ej.  Händer väl då och då att ett glas vin slinker ner utan att tas med alltför allvarligt i beräkningarna.

En sak som jag läst i diverse förnuftiga anvisningar, det viktigaste av allt är att vara ärlig. Allt ska räknas, även under själva matlagningsprocessen. Alla teskedar sås för avprovning, alla räkor under skalningsprocessen och de oliver som slinker ner mellan burken och uppläggningsskålen!

En annan reflektion som poppade upp i mellandagarna: dagens lunchkultur är förödande! När jag varit julledig har jag käkat frukost (kaffe, grädde + ngn köttbit) och haft uppehåll fram till middag vid 17-tiden. När det blir jobbedags igen blir det frukost, kaffe (givetvis med grädde) på jobbet, lunch på ngt taskigt hak och eftersom maten är sunkig blir det en lättare kvällsmat oxå. Detta blir totalt ett alldeles för stort energiintag!

Summa summarum är att det finns jädrigt många varianter, metoder och sätt att hantera sin kropp. Det jag lärt mig är att kroppen behöver bränsle, olika mycket beroende på vad du gör. Dessa program underlättar att ha koll på hur mycket bränsle man ska tillföra.

De respektive programmen med “för- & nackdelar” finns här: MinMat samt Hälsovakten

Fördelningen mellan kolhydrater, protein och fett är en annan aspekt. Likaså äkta kontra fabricerad mat. Men det får bli andra femmor och eventuellt andra inlägg. LCHF respektive Äkta Vara får duga tills dess.

Lycka till, och framför allt – lev väl!

Hälsovakten – recension

Hälsovakten – recension

Som av en händelse fick jag för mig att testa program för att ha koll på energiintag och kalorier. Detta är ett av testen, det andra finns här.

Hälsovakten tenderar vara ett ganska omfattande program bestående av både CD-baserad och nätbaserad applikation. Den finns i fyra versioner, med en basvariant som kan testas som demo 7 dagar – for free! Jag har provat denna demoversion.

Omdöme

Känns bra, men jag är inte beredd att betala för det!

Lite mycket pekpinne och “den gamla skolan”

Bra med registrering av aktivitet/motion

Nackdelar

RDI som ledord, utifrån vilket perspektiv? Exvis rekommenderas 58% kolhydrater – kraftigt ifrågasatt av LCHF-anhängare. Jag hade gärna sett lite mer flexibilitet och kunnat skruva på andelarna kolhydrater, fett och protein. Även i de tidigare versionerna, finns i “Aktiv” och “Pro”. Give The Power To The People liksom…

För dyrt, tycker jag. Kostar mellan 400 och 1400/år. Fast i jämförelse med viktväktarna eller andra viktklubbar är det nog jämförbart

Matförslagen som finns känns torftiga och för få alternativ (det är för krångligt att få tag på nya/fler alternativ)

Fördelar

Enkelt att registrera intaget utifrån maträtter eller ingredienser

Bra med registrering av motion

Relaterat till min vikt/längd

Ok diagramsammanställning

Lätt att skapa en plan för viktminskning – en statisk trendkurva visar hur min vikt förväntas minska med tiden

Hälsovakten energiintag

Skärmurklipp gjort: 2010-01-09; 15:07

Hälsovakten diagram översikt

Skärmurklipp gjort: 2010-01-09; 15:18

Detta är ett väldigt enkelt genomfört test och baserat på mina upplevelser som användare en knapp vecka. Helt ovetenskapligt och utan ambitioner att såga eller lyfta, bara reflektera.