Första svängen med Hemula avklarad
Nu har vi, efter en del sorger och bedrövelser klarat av första omgången ägg i vår nyinvesterade äggkläckare Hemula (tyskt märke som heter Hemel).
Tidigare har vi strävat efter så naturlig kläckning/uppfödning som möjligt. Det rimmar med vår ambition att ha helt frigående höns med ett nät/hönsgård med enda syfte att skydda hönsen från räven/mården. Raserna vi har är oxå självgående och bra värpare/ruvare/mödrar. Denna tröskel har nu överbyggts efter en strulig vår med långsam ruvning och de ruvningar som gått hela vägen resulterat i problem med slutfasen. Vi har bara fått 3 kycklingar av två ruvande hönor med ca 10-15 ägg/höna – frustrerande!
Vi stoppade in ca 90 ägg i Hemula för ca 23-24 dagar sedan och har nu, på två ‘hektiska’ (Hemula sköter allt själv, men vi är engagerade och delaktiga i processen) kläckdagar fått fram 58st små kycklingar! Helt sagolika.
Det är en spännande process som avslutas med en beundransvärd kämpakraft för kycklingen att, likt värsta Joe Labero, ta sig ur ett ägg i en väldigt ansträngd sits. Det tar allt från ett dygn till under minuten för en kyckling att ta sig ur ägget – väldigt individuellt med andra ord. Jag har gjort ett “bildspel” på en av de första kycklingarnas kamp att ta sig ut – se här.
Nu har vi lagrat upp ca 60 nya ägg som vi kör in i Hemula innan helgen för en ny runda.
Att vi valde en kläckare från just Hemel beror på att det är så bra miljö i maskinen för äggen/kycklingarna – många kläckare har obalans i fukt/värme vilket stör processen med avstannad process och för klena kycklingar som resultat. Kycklingarna vi fått nu verkar väldigt fina och med bara tre st “missfall” (troligen orsakade av de två strömavbrotten vi drabbats av) så får vi anse Hemulan som lika tillförlitlig som ryktet angav!
I eftermiddags flyttade kycklingarna ut i hönshuset med de andra fjäderfäna och när de är mer fjädrade kommer de att släppas ihop med övriga flocken. Ska bli spännande att se hur ca 100 kycklingar (58 nu, 12 tidigare & ca 40 senare i veckan) går ihop med våra 10 vuxna höns…
Mer om våra djur på: djur.michaelsson.eu
Om några veckor (när de går att ‘könsbestämma’ – dvs då vi ser om de blir höns eller tuppar) är de till salu… Även det går att läsa mer om på ovanstående sida