en sann fågelhund

en sann fågelhund


Mysko, 11 år och lika intresserad av fåglar – fast det är ngt speciellt med kycklingar…
med samma respekt som vanligt håller han sin nyfikenhet på acceptabel (för alla inblandade parter) nivå…

Första svängen med Hemula avklarad

Första svängen med Hemula avklarad

Nu har vi, efter en del sorger och bedrövelser klarat av första omgången ägg i vår nyinvesterade äggkläckare Hemula (tyskt märke som heter Hemel).

Tidigare har vi strävat efter så naturlig kläckning/uppfödning som möjligt. Det rimmar med vår ambition att ha helt frigående höns med ett nät/hönsgård med enda syfte att skydda hönsen från räven/mården. Raserna vi har är oxå självgående och bra värpare/ruvare/mödrar. Denna tröskel har nu överbyggts efter en strulig vår med långsam ruvning och de ruvningar som gått hela vägen resulterat i problem med slutfasen. Vi har bara fått 3 kycklingar av två ruvande hönor med ca 10-15 ägg/höna – frustrerande!

Första kycklingarna, merparten rasen Faverolle

Första kycklingarna, raserna Faverolle och Brahma

Vi stoppade in ca 90 ägg i Hemula för ca 23-24 dagar sedan och har nu, på två ‘hektiska’ (Hemula sköter allt själv, men vi är engagerade och delaktiga i processen) kläckdagar fått fram 58st små kycklingar! Helt sagolika.

Det är en spännande process som avslutas med en beundransvärd kämpakraft för kycklingen att, likt värsta Joe Labero, ta sig ur ett ägg i en väldigt ansträngd sits. Det tar allt från ett dygn till under minuten för en kyckling att ta sig ur ägget – väldigt individuellt med andra ord. Jag har gjort ett “bildspel” på en av de första kycklingarnas kamp att ta sig ut – se här.

Nu har vi lagrat upp ca 60 nya ägg som vi kör in i Hemula innan helgen för en ny runda.

Att vi valde en kläckare från just Hemel beror på att det är så bra miljö i maskinen för äggen/kycklingarna – många kläckare har obalans i fukt/värme vilket stör processen med avstannad process och för klena kycklingar som resultat. Kycklingarna vi fått nu verkar väldigt fina och med bara tre st “missfall” (troligen orsakade av de två strömavbrotten vi drabbats av) så får vi anse Hemulan som lika tillförlitlig som ryktet angav!

I eftermiddags flyttade kycklingarna ut i hönshuset med de andra fjäderfäna och när de är mer fjädrade kommer de att släppas ihop med övriga flocken. Ska bli spännande att se hur ca 100 kycklingar (58 nu, 12 tidigare & ca 40 senare i veckan) går ihop med våra 10 vuxna höns…

Mer om våra djur på: djur.michaelsson.eu

Om några veckor (när de går att ‘könsbestämma’ – dvs då vi ser om de blir höns eller tuppar) är de till salu… Även det går att läsa mer om på ovanstående sida

Hemligt kreativ midsommar i hemmets lugna vrå

Hemligt kreativ midsommar i hemmets lugna vrå

Igår hade vi den mest annorlunda och udda midsommar vi någonsin haft. Till följd av ett räligt åskväder som kom över Danmark och sedermera från Barsebäckshållet…

Åska på gång DMI midsommar

Åska på gång DMI midsommar

Storyn i byn (dösjebro) säger att alla åskväder går runtom/förbi dösjebro; utom de från Barsebäck – de går rakt på! Nu vet vi det.

Vi väntade gäster till kl12+, när de kom hällregnade det så de stannade i bilen. Just när en vågade sig in small det till och allt blev tyst.

Första tanken gick till kycklingar vi har under värmelampa och inte minst kom insikten om att vi har en äggkläckare full med ägg (kläckning på söndag..). Eftersom detta var det andra strömavbrottet på tre dagar som kändes omfattande förbannade vi oss själva att vi inte köpte ett elverk förra gången. Men vad är sannolikheten att det blir så här? Nåväl febril verksamhet för att hitta elverk. Midsommar, ingen hemma och kaosväder ute (för att inte tala om att vi hade fått gäster…). Mörka utsikter. Försökte på bauhaus – som stängt pga strömavbrott. Försökte i lund/Malmö (per tfn) men alla stängde pga helgdag.
Återstod att fixa temperatur och luftfuktighet själv. Vi hade potstisvatten, vi la filtar och till slut la vi stenar på grillen som vi kunde stoppa in för att få det varmt. Under tiden avverkade vi ett sillbord och en ngt splittrad middagskonversation…
När vi gjort allt vi kunde lämnade vi äggen åt sitt öde och skulle ansluta till firandet i byn. När jag (siste man ur huset) skulle gå ut såg jag av en händelse att det lyste på badrummet – strömmen var tillbaka!!!
Resten av dagen/kvällen gick i lättnadens spår.

När vi gick ner till, det avslutade firandet…, fick vi veta att ställverkets låsmekanik hade gått i baklås av åskan och gjorde att E.on inte kom in i skåpet. Kanske ngt för E.on att tänka på, hitta en lösning som både är säker och gör skåpen tillgängliga för de som ska ha åtkomst. Om det nu var det som var orsaken…

Allt väl i alla fall, hoppas att kycklingarna går stärkta ur det här. Nu vet vi snart.

nyheten på Sydsvenskan.se