[singlepic id=339 w=420 h=340 float=none]
Mitt bidrag till sommarens samlade tema Livsnjutning är hämtat från stället där vi tillbringar många somrar. I Tjust skärgård, norr om Västervik – strax utanför Loftahammar i nordöstra Småland.

Det är nämligen inte mycket som slår att åka ut med nära och kära för att försöka fånga dagens middag med hjälp av ett nät. Det är en avkopplande njutning att göra detsamma med ett spö, fast då är gemenskapen mindre. Och risken att fångsten blir noll är överhängande.

Vi förbereder, planerar, spekulerar och lägger fram historiska fakta – om var nätet placeras bäst.

Under själva iläggandet är det precision och samarbete – båten måste föras utifrån vind, strömmar och inte minst nätläggningens lagda strategi.

När vi sen, tidigt morgonen efter, tar upp nätet är det ren och skär spänning. Funkade strategin? Har det blåst mycket och/eller fel inatt? Blir det den fisksort som avsågs? Framförallt – får vi mat ikväll..?

När vi sedan åker in är det den sista och mest avkopplande fasen som kvarstår – hänga upp och rensa näten. Det är terapi och avkoppling. I samvaro och samverkan med nära och kära.

Sen rensa fisken, följt av frukost. Förnöjsamt och välförtjänt. Strax därefter följer planerna för att fixa med lunch och middag ju.

Det. Det är min bild av livsnjutning.

Fler bilder i Flickr-gruppen.

Mer om Fotosöndag: http://fotosondag.se/sommartemat-2013-ar-livsnjutning-3245

Fotosöndag