Jaha, det var inte långvarig glädje med nyservad bil

Avgassystemet har pajjat.

Egentligen pajjade det dagen efter att bilen var på service. Gissa om jag fick upp ångan när jag tänkte på hur sumpig känslan var efter verkstadens insats. Gissa hur samtalet och tonen gick när jag ringde och ställde dem mot väggen – hur “f-n” monterar ni ihop en bil efter att ni bytt kamremspaket?? (nä, jag sa inte riktigt så, men jag tror det uppfattades så; vilket var meningen). Parantes: hade de givit mig den positiva känslan i kundmötet hade jag definitivt haft en annan, mer ödmjuk och förlåtande inställning i samtalet…

Nåväl, de tog sig faktiskt tiden att undersöka bilen (trots att de inledningsvis sa annorlunda). Där fick jag för min attityd i samtalet. Det var inget fel de hade gjort… Det hade tillkommit ett nytt fel! Avgassystemet rasade. Värsta rallybilen (om nu en fransk familjebuss kan få ett sånt epitet) låter det som. Gissa om jag blev ödmjuk och tackade för att de tog emot bilen för undersökning :-/

Att det sedan inledde en ny sväng av undersökningar och smått chockartad erfarenhet av att ha en fransk familjebuss, det är en annan femma. Det visade sig ganska snabbt att de inte hade hårdvaran för att byta systemet. När jag ringde Peugeot insåg jag att det blir en dyr vinter… Arbetet att byta avgassystemet, hos peugeot-verkstaden, kostar 800kr. Materialet kostar 5’800. Femtusenåttahundra riksdaler! Och det går inte att köpa någon annanstans. De har monopol på avgassystem. Skit.

När jag googlar på avgassystem för Peugeot 807 ser jag att det finns till Peugeot, men inte till just min modell (807). *suck*

Tre positiva saker dock;

  1. jag ska rulla in till Peugeot-verkstaden så de kan titta på skadan och avgöra om det går att delreparera, eller om hela systemet är skadat och behöver bytas (lutar åt helrenovering, inget att be för, bara att bita ihop)
  2. detta förklarar ett annat fenomen vi haft under hösten med signalfel och indikatorer som handlar om katalysatorer och kondens i systemet
  3. reparationen, servicen och bytet av kamremmen kostade hälften så mycket som hos Peugeot vilket, ganska exakt, täcker kostnaden som nu uppstår för byte av avgassystemet.

Dessutom får jag chansen att se och uppleva hur servicebegreppet efterlevs hos Peugeot! Vi har kört den i snart fem år och haft låga reparationskostnader, it’s pay day…

Update: hittade en bilfirma på nätet som har till min bil, för 3’995:- (art.nr PEK80703) The story continues…