Ett djur som jag hyser enorm respekt för är Vargen. Dels genom dess bakgrund och eftersom vår bästa vän är härledd från vargen och dels för att jag stått öga mot öga med en flock. Verkligen öga mot öga! Ok, ingen vild varg, men även vargarna på Kolmården inger rejält med respekt när de stryker kring benen. Det var vid en teamträff som vi, mitt i “vintern” åkte till Kolmården och bl a fick komma in i varghägnet. Trots djurskötarens försäkringar att deras morrande bara var sinsemellan (Alfahannen som markerade att han skulle hälsa först) var det lite skakigt.

När de hälsat på oss blev de lite mer frimodiga och jag fick en vargpuss när en ung hanne reste sig på bakbenen, la frambenen på axlarna och nosade över mitt ansikte. Fasen vad stora de är!! Det ÄR respekt.

Det är säkert förfärligt för de som blir drabbade av rovdjursattacker (björn, lo och varg) 0ch får sina hundar o/e får skadade. Det försvarar dock inte ursinnig och hänsynslös jakt och trakaserande av vargen! Vi bor på jorden tillsammans (låter mer högtravande än vad det är), vi delar naturen och vi borde göra det på mer lika villkor. De kom först, våra hundar är rädda för vargen, våra får är bytesdjur och vi människor har möjligheten att konstruktivt tänka, omvärdera och agera annorlunda utifrån tankarna. Vi kan skydda oss och “våra” djur, istället för att skjuta undan vargar/björnar som är en del i balansen.

Naturen strävar alltid efter balans, vi människor rubbar balansen mer än det finns utrymme för. Dessutom försöker vi, baserat på “vetenskap”, förstå och justera balansen – men det blir bara fel. Vi styrs av fel motiv och är för okunniga för att förstå hela bilden. Allt räknas och konsekvenserna slår helt oberäkneligt. Det som har tagit miljoner år att balansera kan vi inte styra genom politiska styrmedel och avskjutningar.

Oj, ett sidospår som jag lämnar därhän. Som sagt det är större än vi tror.

Det är med andra ord en glädje att se att vi har en varg som är på väg söderut, dessvärre kommer den väl att “jagas” bort/upp igen då den närmar sig civilisationen och vi människor baserar våra beslut på gamla felaktiga “sanningar” och förutfattade meningar.

Go Lupus Lupus, Go! Jag hejar på dig. Respekt!

“Under några dagar i mitten av Juli har en varg varndrat omkring i norra Småland. Färdriktningen är ställd söderut och de senaste rapporterna från allmänheten, som fotograferat djuret och skickat bilder till lokala medier, berättar att den nu finns i trakterna runt Värnamo.”

via Varg i Småland.

Smålandsnytt: artikeln