Har sett några program på TV flera somrar som oroar, in i själen. Igår såg jag Uppdrag Granskning som handlade om hur mycket vild, men normalt sett bra matfisk fångas för att användas till foder till populär odlad fisk – Lax framför allt men flera “nya” sorter testas fram. Tydligen är det bara efterfrågan och förtjänstmöjligheter som styr vilka fisksorter som ska odlas. Det går åt 2,5kg naturlig och äkta “matfisk” för att få fram 1kg odlad lax. Programmet jag såg för 2-3 somrar sen handlade om dels fisket men även jordbruket och överproduktion inom EU – tankeväckande men framför allt frustrerande eftersom känslan av maktlöshet infaller sig. Likadant igår.

Det enda jag kan göra är att aktivt välja den maten som är äkta och bra – och sedan berätta om det; spread DA’word!

Min upplevelse är att det förhåller sig på samma vis med hundmaten. ELOF hade med sig en påse med valpmat från uppfödaren och för de två dagars glapp som uppstod mellan medhavd påse och beställd hundmat (Magnusson Hundmat) så nödgades jag ge honom från en påse som inköpts på Willys. Det enda jag kan säga är att Doggy valpfoder ger en kraftig upplevelse av “shit in – shit out”. För mig är det tydligaste tecknet på bra hundmat (troligen all typ av mat…) – ju mer skit som kommer ut, desto mer skit är det sannolikt i det man stoppar i sig. Skit som kroppen sorterar bort och inte har någon nytta av.

Fram för mer äkta mat – för människor och djur. I möjligaste mån köper vi närproducerat eller egenuppfödd/fångad mat. Det känns bra. Det smakar gott. Det är äkta.

Vi har höns och får, uppfödning i liten skala – för försäljning av “livdjur” (djuren säljs som sällskap och nytta – istf slakt). När vi inte ruvar fram kycklingar äter vi äggen – ibland även fåglarna eller lammen. Tänk om fler människor ville/fick ha höns hemma. Två-fyra hönor ger ägg till en liten familj. Dessutom är de trevliga, sociala och fantastiska restätare (vi har inte slängt matrester i soptunnan sedan 1999).

När jag vet vad jag stoppar i mig, min familj och mina djur – då känner jag mig trygg.