Var på ica för ett tag sedan och skulle fixa lite thai-kycklinggryta och när jag kollade på gröna curry-burkens innehåll fick jag för mig att “det där kan jag fixa själv” – det är ju bara massa kemiska tillsatser, grön curry är dessutom ganska allmän blandning av hyggligt vanliga kryddor.

Gick runt hyllan och skulle plocka ihop några element till min egen gröna curry, men när jag gluttade på dessa innehållsförteckningar blev jag trött. Hur kommer det sig att kryddor, som är smakämnen i sig (!!!) måste tillsättas massa konstigheter (utöver smakförstärkare ser man även potatismjöl, flingor och liknande utfyllnader…) för att förstärka smaken? Svaret är såklart givet (tycker jag) – för att producenterna ska kunna sälja mer till lägre produktionskostnader; ett utfyllnadsämne som är kemiskt framställt kostar mindre än en lokalt producerad krydda som dessutom lyder under marknadslagarna (tillgång & efterfrågan) vilket ger fluktuationer i inköpspriserna.

Umami - naturligt glutamat

Umami - naturligt glutamat

 

Nåväl, jag gav upp det och kom på att jag ju har en kryddbutik bara några kilometer bort – de måste ju ha rena kryddor! Det hade de! Det visade sig att de oxå använde smakförstärkare (Glutamat) men då de blandar sina påsar själv passade jag på och frågade om detta faktum.

  1. smakförstärkare (Glutamat) bidrar faktiskt till mer smak…
  2. det finns en naturlig, biologisk smakförstärkare som framställs av en växt/ört i asien – de hade den i lösvikt oxå att köpa 😉 – den heter Umami

Tack Borgeby kryddgård för att ni upplyste mig om detta – jag köper numera alla mina kryddor där och blandar själv, eller använder deras färdiga blandningar.

 

ps. Innehållsförteckning Nordic Spice grillkrydda: Salt, paprika, dextrose, socker, majsmjöl, svartpeppar, maltodextrin, chilipeppar, kryddor, veg.proteinhydrolysat, rosmarin, veg.olja, vitlök. Klumpförebyggande medel: E554. Salthalt 59 %  ds.