Bästa julskinkan är riktigt äkta
Ibland undrar jag vad det är för fel på oss människor, varför är det så mycket skit som tillverkas och säljs? Hur kommer det sig att folk köper exvis kyckling som bara är 70-80% kyckling – resten vatten? mörad? Bull shit tycker jag, 100kr/kg för vatten är vad jag tror!! I juletid är det än mer påtagligt – med massa mat och med mängder av skit i. Julskinkan är dessvärre inte bättre den, den innehåller en del tillsatser den också. Äktavara.org kan få sammanställa.
Extra påtagligt är det såhär i juletider. Frossandet är uppenbart. Mängden mat vi trycker i oss är osannolik. Vi betalar dyrt för det oxå. Egentligen för tillsatser och utfyllnad, men det är en annan femma.
Jag köpte vildsvinsjulskinka igår, som jag beställde i november. Svindyr. På riktigt. Men ack så värt det! Det vet jag, eftersom jag köpt det sedan Kött och Viltboden öppnade i (flyttade till…) Löddeköpinge…
För att hitta lite argument för mig själv, liksom motivera kilopriset, googlade jag julskinka. Hittade en artikel från Trelleborgs Allehanda om julskinka från Ängavallens ‘farm’ (Rolf Axel Nordström) som har sluten ekologisk uppfödning av gris, får och nöt. Lite som det var förr. Jag har själv varit där flera gånger och kan rekommendera ett besök. De bloggar och finns på facebook oxå…
Alltså inget nytt med det, men det som slog mig var hans argument för varför man bör köpa ekologiskt och hur han motiverar det höga priset; ät som förr – ät mindre kött. = Ät kött av kvalitet så räcker det längre…
Industrimaten är så snabbt uppfödd, framställd och full med tillsatser så närings- och smakinnehållet är förvanskat. Att äta äkta kött (och grönsaker) som vuxit upp naturligt både smakar och fyller näringsbehovet bättre!
Vi kan göra skillnad, vi kan ändra beteende och ät- och inköpsmönster. Jag har börjat, hur gör du?
Axplock från artikeln, som jag fastnade för:
“Rolf Axel Nordström menar att det finns ett hyckleri i att människor förfasar sig över djurhållningen, men ändå väljer det billiga köttet i butikerna.
– Konsumenterna kan ändra på djurhållningen, men då måste de vara beredda att betala för det.”
Från:
Trelleborgs Allehanda