Kokt höna, när såg du det senast?

Kokt höna, när såg du det senast?

På sistone har jag kommit på att det saknas höns i butikerna. Inte kacklande bubblande yra höns på två människoben, det finns det i överflöd, utan de som jag åt när jag var liten.

Hönor som förmodligen gått ur äggproduktionen och slutat sina långa dagar som “kogehöna”.

Idag verkar det bara finnas kycklingar som processas effektivt, till låg produktionskostnad och dessvärre lågt (äkta) energivärde.

Risken finns att de ägghönor som snabbkläcker fram våra energilösa kalkfattiga ägg går ett snabbt öde till mötes – som kyckling/hönsmjöl. Vem vet, fisk- och hundfoder blir kanske den slutliga produkten?

Vad är det för fel på industrin? Jag blir helfrustrerad när jag tänker på det, att det enda som är viktigt för industrin är att producera så billigt som möjligt.

Äkta fri hönaInser att jag oxå gjort samma sak om jag haft en prisstinn kosumentmassa som inte vet bättre än att leta bästa pris utan insikt i äkta smak. Så frustrationen är nog mer riktad mot folket runtikring och varför vi inte kan ställa mer/högre krav på producenterna.

Vi har höns. Hönorna är guld värda och används bara som sällskap och för avel av kycklingar. I nuläget har vi knappt 30st “i produktion” (två tuppar och resten hönor/ungdjur). Tupparna som “blir över” försöker vi sälja, oftast lyckas vi faktiskt… I höstas fick vi 14 tuppar av en bekant som inte blev av med sina. Vi ska testa att låta dem gå i naturlig miljö. Vi siktar på att de får gå i 6månader innan det är dags att göra något. Då väger de runt 3-4,5kg (levandevikt).

Motsvarande tid för en processad och uppföd tupp/kyckling är 6-8veckor!!! Fatta vilken turboboost de får i maten för att växa så fort! Hur tror du det påverkar smaken, näringen och då det hamnar i våra kroppar?

Näe, fram för mer slow food. Äkta mat. Äkta matlagning.

Jag kokte en gräsand för ett kort tag sedan, på med vatten, lite grönsaker och ner i en gryta. Koka på svag värme i drygt två timmar! När den var klar glacerade jag med skinnet på i ugnen några minuter. Behöver jag säga att det köttet var mört, äkta mörat! Behöver jag nämna att buljongen jag fick var god? Asgod blev såsen – kan jag meddela!

Till våren ska jag koka mig en höna (eller tupp). Det är evigheter sedan jag åt äkta kokt höna, med currysås och ris! Saknar. Vill ha.

Inspirerad av: Taffel.se » Recept på kokt höna (framgår dock inte var hönan införskaffas…).