Stående Fågelhund, eller?

Stående Fågelhund, eller?

…eller är det fiskhund? Eller mitt emellan…?

Min valp är snart 12 veckor som jag presenterat lite varierande objekt (död fasan, levande kycklingar, höns och marsvin) för. Enligt rekommendationer ska man köra med en vinge och hänga i ett snöre för att dels testa och dels träna på ståndsegenskaperna. Det har vi även gjort och det funkar biggrin.gif

Fiskedrag under luppen

Fiskedrag under luppen

Av en händelse upptäckte vi att han triggade även på andra saker – t. ex. ett fiskedrag i en lina som låg framför honom. Idag upptäckte sonen att en kotte i ett snöre funkar lika bra (nästan i alla fall).

Det är ju en stående fågelhund så det är ganska naturligt att han fattar stånd och nyper det som ska tryckas. Jag funderar dock på följande;
jag trodde det var doften fågelhundar triggade på och när doften var stark som “attan” nöp hunden till ståndet och så länge doftbilden var samma så stod han kvar. Men ett fiskedrag har ju all annan doft än fågel, en kotte än mindre. Vad är det som triggar ståndet??
Jag vet att de använder blicken väldigt mycket och det triggar ju tjurrusningar efter hare/katt exempelvis. Men är det blicken som används vid ståndet oxå? En sorts kombination av egenskaperna näsa, öga och öra (om en fågel prasslar iväg kan det trigga en smygning närmare).

Ställa en kotte som trycker?

Ställa en kotte som trycker?

Är innebörden då att man kan träna ovanstående med andra saker än just fågelvingar? Det vore nog en lättnad för många…

I svamptider som dessa hade det ju förvisso varit coolt med en stående Kantarellhund…

eller?

kantarellhund