Saker att göra med äpplen…

Saker att göra med äpplen…

applesAtt ta hand om det som naturen ger ligger högt upp på min lista över saker jag värderar högt… Ungarna älskar äpplen, as they are. Tror vi skulle kunna ha en kiviksträdgård full med träd. Ändå skulle det inte räcka. Utöver färska äpplen, sockerkakor och pajer är det perfekt att lagra äpplen som tillbehör till kökets alster.

Saker jag brukar/vill göra med äpplen (eller annan frukt som trädgården eller omgivningarna ger);

Vi har några äppleträd, ganska unga, men vi kommer att plantera 5-8 äpplen i höst. I nuläget får vi ha sorter som ger frukt i augusti, september, oktober, november och december. Hade vi haft jordkällare hade läget varit annorlunda… → kommande projekt

Äppelsaft

Äppelsaft

Ingredienser

Ger ca 2 liter koncentrerad saft

1 liter  vatten

1 liter  socker

1,5 kg  äpplen

2 st  kanelstänger

1 st  vaniljstång, skårad

2 st  citroner, skal och saft från

3 msk  citronsyra

Gör så här:

Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset – kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.

Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.

via Niklas Mat | svt.se.

Mynta- och äpplegelé recept

Mynta- och äpplegelé

ger ca 1 Liter

2 kg Äpple; blandade sorter

1 tsk Citronsyra

2 Kvistar mynta

7-9 dl socker per liter -avrunnen saft

Gör så här:

Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Ångkoka äpplena ca 1 timme i saft-Maja eller i en kastrull med vatten i botten och en skål däri under en silställning. Äpplena ska vara helt urlakade. Mät upp saften och beräkna sockermängden. Koka den osockrade saften tillsammans med myntabladen ca 5 minuter.

Skumma.

Blanda i sockret, lite i taget och skumma hela tiden.

Koka på svag värme ca 15 minuter. Låt stå i 5 minuter och ta bort myntakvistarna. Blanda i citronsyran.

Gör geléprovet.

Häll upp gelén på rena glas. Dekorera ev med färska hackade myntablad. Paraffinera eventuellt.

via Mynta- och äpplegelé recept.

Ta vara på vad naturen ger

Ta vara på vad naturen ger

Brevid skolan finns ett äppelträd (två sorters, så kan vara två träd, eller så är det ympat?) som är dignande fullt av härliga äpplen! Vi har just inlett vår start av äppellund, men det dröjer länge innan fyllda träd hägrar.

Tills dess vill jag hjälpa till och ta tillvara det som annars bara blir del av gödning till gräsmattan… sockerkaka med äpplen

Sockerkaka med äpplen och kanel, det kan väl vara något!!?

Sockerkaka med äpplen

Ugnstemperatur 175 – 200º

Ingredienser

2 äpplen

150 g smör

2 dl strösocker

½ citron, rivet skal

3 ägg

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk kanel

GARNERING:

florsocker

Tillagning

Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlag (1 dl socker/1 liter vatten). Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Rör ner ett ägg i taget. Blanda i mjölet. Smörj och bröa en rund slät form, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på äppelskivorna och strö över kanel. Häll i resten av smeten. Bred ut den så att den täcker frukten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min i 175-200°C. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Sikta gärna över florsocker vid garnering.

via Sockerkaka med äpplen – Recept & mer.