Satsa i motvind – inte så klyddigt som det låter

Snappade upp lite klokheter på ett komprimerat seminarie – normalt sett en halv- eller heldagsworkshop som trycktes ihop på 2h. Föreläsaren beklagade och bedyrade att effekterna bara kunde uppnås genom mer genomarbetad och grundligt förklarad process. Fine.

Ofta kommer någon som är hurtfrisk och med bra idéer på kick-offer och seminarier, lika snabbt man blir inspirerad tappar man gnistan lika fort.

Men inte denna gång. Detta var i februari 20009 och i skrivandets stund har jag många klokheter kvar i minnet. Visst, att processa det är en annan femma och att få saker att hända kräver normalt ett stort mått energi och motivation. Det var Anders Haglund som visade sig vara annorlunda än andra föreläsare.

Det är inget nytt, men berättat med en röd tråd och engagemang – Om att:

  • försätta sig i rätt tillstånd för en situation (klockrent exempel på hur inlärning sker bäst, bl a i skolan + hur säljare kan sätta sig i köparens sits)
  • prestationer inom idrotten och hur skillnaden mellan de som lyckas slå rekord och varför man presterar bättre under press
  • hur hjärnan kopplar inlärning (och sedermera prestation) till det tillstånd du befinner dig i – är du deppig blir det du lär dig associerat till tristess
  • Energi är inget man får, energi är något man genererar (skaffar sig).
  • En kropp i vila tenderar att fortsätta vilja vila, en kropp i rörelse tenderar att vilja vara i rörelse
  • bästa tricket av dem alla: få kunden att må bra – visa sedan produkten! (funkar även på relationer!! = få din respektive att må bra, få hen därefter att titta på dig)

Åtminstone enligt Andes Haglund – som jag snappade upp på en föreläsning vintern -09.

Axplock från hans komprimerade föreläsning.

Tack för inspirationen.