by Johan | Jan 10, 2010 | mat, teknik
Läge att ha logg på läget, nautiska bokklubben
Egentligen är jag emot loggböcker, bantning och diverse metoder för att leva ett modernt liv. Men lite då och då behöver jag en liten kompassriktning för att påminnas om att röra mer på mig, äta mindre eller äta mer rätt. Eftersom jag gillar prylar på datorer och på Internet är det naturligt att se vad som finns på nätet. För några år sedan sprang jag på Calcounter, strax efter att jag skaffat konto lades det ner pga strul med databaskörningarna. Det blev dock några veckors loggande.
Efter lite tweets blev jag inspirerad att se efter hur landet ligger idag! Därför gjorde jag en googling och har trillat över två program för att hålla reda på och registrera hur mycket mat/energi man stoppar i sig en dag.
Det är lite olika stuk på dem, ett hemmabygge (MinMat.net) och ett (Hälsovakten) lite mer kommersiellt och som en förlängning av CD-rombaserad version.
När jag surfade runt lite hittade jag ytterligare ett program (formfixaren), applikation för nedladdning, som verkar passa som handen i handsken! Enda nackdelen är att det är bundet till en installation i datorn. Fördelen med en webbaserad version är att man kan lägga in data även då det behövs mest; konferenser, semester eller besök hos svärmor 😉 Detta har jag inte “recenserat”. Det finns säkert fler, men det väljer jag att bortse ifrån.
Utöver att man får koll på kalorier, fördelning på fett, kolhydrater och protein ingår det en mängd information om diverse vitaminer och mineraler. Ytterligare en effekt är att det blir tydligt hur mycket energi vin (alkohol) innehåller och att det också bör tas med i beräkningen för huruvida “bantningen” ska lyckas eller ej. Händer väl då och då att ett glas vin slinker ner utan att tas med alltför allvarligt i beräkningarna.
En sak som jag läst i diverse förnuftiga anvisningar, det viktigaste av allt är att vara ärlig. Allt ska räknas, även under själva matlagningsprocessen. Alla teskedar sås för avprovning, alla räkor under skalningsprocessen och de oliver som slinker ner mellan burken och uppläggningsskålen!
En annan reflektion som poppade upp i mellandagarna: dagens lunchkultur är förödande! När jag varit julledig har jag käkat frukost (kaffe, grädde + ngn köttbit) och haft uppehåll fram till middag vid 17-tiden. När det blir jobbedags igen blir det frukost, kaffe (givetvis med grädde) på jobbet, lunch på ngt taskigt hak och eftersom maten är sunkig blir det en lättare kvällsmat oxå. Detta blir totalt ett alldeles för stort energiintag!
Summa summarum är att det finns jädrigt många varianter, metoder och sätt att hantera sin kropp. Det jag lärt mig är att kroppen behöver bränsle, olika mycket beroende på vad du gör. Dessa program underlättar att ha koll på hur mycket bränsle man ska tillföra.
De respektive programmen med “för- & nackdelar” finns här: MinMat samt Hälsovakten
Fördelningen mellan kolhydrater, protein och fett är en annan aspekt. Likaså äkta kontra fabricerad mat. Men det får bli andra femmor och eventuellt andra inlägg. LCHF respektive Äkta Vara får duga tills dess.
Lycka till, och framför allt – lev väl!
by Johan | Oct 11, 2009 | Livet
Snappade upp lite klokheter på ett komprimerat seminarie – normalt sett en halv- eller heldagsworkshop som trycktes ihop på 2h. Föreläsaren beklagade och bedyrade att effekterna bara kunde uppnås genom mer genomarbetad och grundligt förklarad process. Fine.
Ofta kommer någon som är hurtfrisk och med bra idéer på kick-offer och seminarier, lika snabbt man blir inspirerad tappar man gnistan lika fort.
Men inte denna gång. Detta var i februari 20009 och i skrivandets stund har jag många klokheter kvar i minnet. Visst, att processa det är en annan femma och att få saker att hända kräver normalt ett stort mått energi och motivation. Det var Anders Haglund som visade sig vara annorlunda än andra föreläsare.
Det är inget nytt, men berättat med en röd tråd och engagemang – Om att:
- försätta sig i rätt tillstånd för en situation (klockrent exempel på hur inlärning sker bäst, bl a i skolan + hur säljare kan sätta sig i köparens sits)
- prestationer inom idrotten och hur skillnaden mellan de som lyckas slå rekord och varför man presterar bättre under press
- hur hjärnan kopplar inlärning (och sedermera prestation) till det tillstånd du befinner dig i – är du deppig blir det du lär dig associerat till tristess
- Energi är inget man får, energi är något man genererar (skaffar sig).
- En kropp i vila tenderar att fortsätta vilja vila, en kropp i rörelse tenderar att vilja vara i rörelse
- bästa tricket av dem alla: få kunden att må bra – visa sedan produkten! (funkar även på relationer!! = få din respektive att må bra, få hen därefter att titta på dig)
Åtminstone enligt Andes Haglund – som jag snappade upp på en föreläsning vintern -09.
Axplock från hans komprimerade föreläsning.
Tack för inspirationen.
by Johan | Jan 28, 2009 | 7 goda vanor, Livet
Läste nyss en artikel på Sydsvenskan.se (http://sydsvenskan.se/inpalivet/article408748/Lattare-sagt-an-gjort.html) om hur vanligt det är att bekymra sig för dåtiden och vad som har hänt tidigare i ens liv.
Det är säkert många (inkl jag själv…) som även bekymrar sig över vad som kommer att hända i framtiden.
Vana ett (7 goda vanor, Covey) innehåller ngt som kallas bekymmers- och inflytandecirkel. Händelser och tankar du inte kan påverka läggs i bekymmercirkeln, händelser och tankar som du kan påverka och aktivt väljer lägger du i inflytandecirkeln.
Grejen är att ju mer proaktivt du ser på saker och ting och gör ett aktivt val till hur du ska förhålla dig desto större blir inflytandecirkeln – bekymmercirkeln blir mindre…
Artikeln i SDS nämner en indianstam som saknar ord för dåtid (lever helt utan historiskt perspektiv) – de sägs leva bara i nuet. Det känns sunt, precis som hundar och barn gör…
Tillbaka till cirklarna, jag ska verkligen lägga energi på att fokusera på det som är viktigt för mig (vana två handlar om målet och att “börja med slutet i sikte”) och inte lägga krut på saker som är viktiga för andra och framför allt saker som snor positiv energi från mig!
Salutations!
ps. tror att jag har förutsättningar att klara av att lägga mycket i inflytandecirkeln, har ett tämligen positivt förhållningssätt – särskilt när jag jobbat upp mitt hoppande i OK-hagen 😉 ds.