Jakt – en materialsport?

Jakt – en materialsport?

Säga vad man vill om jakten, men det kan nog räknas som en materialintensiv sysselsättning (höll på att skriva materialsport, men det är mer än en sport, det är en livsstil).

Materialet är ofta dyrt som tusan och det finns en uppsjö av små finurliga saker för sysselsättningens maximala njutning.

Men!

Bild från Jakt & Friluftsgården utanför LundNär det gäller kläder, skor och liknande tillbehör är det som regel en hejdundrande kvalitet! När jag går in i en jaktbutik baxnar man nästan baklänges när man läser prislapparna och när jag ska köpa något krävs argumentation och bra skäl till varför “investeringen” behövs.

Tänkte på det när jag tog fram kläderna för dagens jakt. Byxor och jacka är minst 12 år gamla. Skjortan fick jag av mamma och är minst 15 år gammal – still going strong! Det håller.

Det är gansk snyggt också, i rätt sammanhang.

Vad skönt. När en materialtung aktivitet kan motiveras. I all ära, men hur praktiskt och användningsbart är en Big Bertha för 1000-lappen? Dubbskor, när kan man använda dem, mer än på 19 hål (gissar att man får ha dem på i golfrestaurangen)…

Snart dags att inhandla ny jacka för sensommarjakter, blir ju inte kallt här i Skåne förrän i november… jag får nog börja fila på argumenten, både för mig själv och den andra halvan av hushållsbudgeten

Jakt & Friluftsgården – Vårt sortiment.

Svenskar hos infödingar

De senaste två veckorna har jag sett ett program på tv som handlar om fyra svenska familjer som bor hos och med stammar/folk i olika världsdelar.
Jag tycker att det är fascinerande hur de folken lever och är. Så naturligt och nära varandra och naturen. Så äkta!
Direkta motsatsen till fruarna i Hollywood…
Tips för tv-kvällen således:
SVT1 kl 20

Svensk realityserie från 2009. Säsong 1. Avsnitt 4 av 8. Delaktighet och utveckling. Efter två veckor i olika delar av världen har våra familjer lärt sig mycket om kulturerna de lever i. Nu deltar de på riktigt i vardagslivet hos sina värdfamiljer. För alla på plats går det att utvecklas – när de väl har mod att övervinna sina rädslor. Det har gått upp för Nakoelaménèfolket att Christers diabetes ofta hindrar honom från att göra allt som de orkar. Hövdingen Toata har bestämt sig för att bota Christer. I Indonesien vill Aman Lao Lao offra en gris inför kvällens shamanfest. För honom är det viktigt att någon i familjen von Scheele ska slakta grisen på äkta mentawaisätt. Och i Afrika blir hövding Majuro orolig när ytterligare sjukdom drabbar hans gäster.

Även 14/10 i SVT1, 15/10 i SVT1, 17/10 i SVT24 och 18/10 i SVT24.
Från tv.nu

Äppelsaft

Äppelsaft

Ingredienser

Ger ca 2 liter koncentrerad saft

1 liter  vatten

1 liter  socker

1,5 kg  äpplen

2 st  kanelstänger

1 st  vaniljstång, skårad

2 st  citroner, skal och saft från

3 msk  citronsyra

Gör så här:

Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset – kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.

Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.

via Niklas Mat | svt.se.

Ta vara på vad naturen ger

Ta vara på vad naturen ger

Brevid skolan finns ett äppelträd (två sorters, så kan vara två träd, eller så är det ympat?) som är dignande fullt av härliga äpplen! Vi har just inlett vår start av äppellund, men det dröjer länge innan fyllda träd hägrar.

Tills dess vill jag hjälpa till och ta tillvara det som annars bara blir del av gödning till gräsmattan… sockerkaka med äpplen

Sockerkaka med äpplen och kanel, det kan väl vara något!!?

Sockerkaka med äpplen

Ugnstemperatur 175 – 200º

Ingredienser

2 äpplen

150 g smör

2 dl strösocker

½ citron, rivet skal

3 ägg

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk kanel

GARNERING:

florsocker

Tillagning

Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlag (1 dl socker/1 liter vatten). Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Rör ner ett ägg i taget. Blanda i mjölet. Smörj och bröa en rund slät form, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på äppelskivorna och strö över kanel. Häll i resten av smeten. Bred ut den så att den täcker frukten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min i 175-200°C. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Sikta gärna över florsocker vid garnering.

via Sockerkaka med äpplen – Recept & mer.

Genvägar är senvägar

Det är ju öken att folk tror de sparar tid, pengar och ändå äter ok mat när de köper snabb-/färdigmat.

Det går att göra “slow food” som går snabbt. Snabbt är dessutom en definitionsfråga. Att prioritera det som är viktigt gör att lång tid egentligen blir en snabb väg till bättre liv, självkänsla och relationer…

Självklart är det individuellt, men jag tror att de flesta egentligen värderar vänner, familj och hälsa tämligen högt.

Maten ja: det är den enklaste sak att göra en köttfärssås, lite potatis/ris och några blad sallad/skuren gurka. Jag vill påstå att de flesta vardagsmiddagarna rockar man ihop på 30min. Om man dessutom tar hjälp av resten av familjen blir det dubbel effekt, samvaro, trevligt och egen äkta mat!

Läser i Aftonbladet att svenskarna har blivit fetare – inget nytt. Orsaken sägs vara arbetstider och industrins mat som manglas ut på oss. Många jagar pris när man handlar och jag tror att det är en modifierad sanning. Maten är så fullproppad med billigt utfyllnadsmaterial och “mörningar” (mörad kyckling är till 30-35% del vatten) som omskrivs till ämnen som är bra – för oss eller produkten. Utfyllnadsmaterialen tillför inget energivärde. Lägger man dessutom till att fisken, kycklingen och grisarna är under sin korta levnadstid är matade med billigt, speciellt framställt, djurfoder – också den full med spannmål och antibiotika – så blir summan av kardemumman att även köttet är tämligen energifattigt!

Näe, fram för mer hemhushållning och egenframställd mat. Bor man inte så det funkar så räcker det långt att köpa lokalproducerat och framför allt laga maten själv!

Äkta vara helt enkelt!

via Professorn: Inför skatt på läsk | Kropp & hälsa | Aftonbladet .