Vilken underbar kontinent Europa är!

Sommaren inleddes i år med en ljuvlig, spännande och underbar roadtrip på MC! Det var några få av Europas länder vi besökte men aj så fina miljöer och kulturer vi hann med. Såå fint det är här i Europa! Här kommer några bilder som vi fångade under vägen.

Sammanfattningsvis hade vi mestadels tur med vädret och allt det praktiska. Målet var att njuta och mixa körning med upplevelser – målet uppfylldes till fullo 🙂 Tyvärr fick vi avbryta resan pga ett väldans infekterat ytteröra – så hemresan fick tidigareläggas och gav svåra besvär (tänk dra av & på hjälmen med inflammerat ytteröra…). Turligt nog blev det inga men och örat är nu tillfrisknat och fint 🙂

Resmål på vägen

Vi åkte MC- och biltåg (Urlaub Express) från Hamburg-Altona till München. Därifrån hoj, slogs av en oväntad värmeskillnad (Hamburg 17gr och München närmare 30…) när vi kom till Sydtyska Bayern och Österrike. Vi fortsatte, efter ett behövligt vätske- och matstopp inne i Österrike och Swarovski Kristallwelten, till Ischgl där vi stannade 2 nätter. Dag 2 körde vi Silvretta Hochalpenstraße (kostar pengar som dock ingick i boendet). Härlig tripp med många fina kurvor!

Vi drog snart vidare västerut, via Schweiz där första stoppet för lunch och bad (!) blev Bodensjön och badorten Rorschach. härligt ställe och första fina sjön av flera som vi stannade vid och fastnade för – visade det sig.

När vi sen skulle vidare mot Chamonix hade vi lite otur; dels med navigationen (uppmärksamheten och användandet av densamma…) som ledde oss på lite avkrokar och 1,5h stickspår och dels ett otroligt regn- och åskoväder som svepte över oss, bokstavligt talat! Vi nödgades överge planerna om att ta oss till Chamonix den eftermiddagen och fick ta in på första (definitivt inte det) bästa stoppet: ett litet lokalt hak där det ömsom byggdes och ömsom festades… nåväl, det fanns sängar och tak över huvudet. Ett riktigt bra Wi-Fi oxå 😉

Dagen efter var allt vatten som bortsköljt och vi fortsatte mot Chamonix. Dessvärre blev vi av med en av två nätter på ett härligt boende då de var fullbokade så vi fick byta hotell efter 1 natt i denna härliga alpstad. Vi avrundade besöket med en fräck och minnesrik topptur till Mt Blanc (Aiguille du Midi på 3800möh) och svindlande höjdupplevelser. Tur med vädret såklart och storslagna vyer – samtidigt som vi upplevde det snabba skiftet som bara kan ske på fjället. Plötsligt kom molnen och kylan – samtidigt som vi tog bergbanan neråt och till värmen igen.

Väl nere i dalen så styrde vi kosan mot en annan dal i franska alperna och fick uppleva fantastiskt fina alpsvängar på en fullkomligt normal och vanlig väg. På vägen körde vi igenom tämligen “stora” fjällorter som uppenbart livnärde sig på turism – och ändå var det (för oss) okända orter. Likaså nästa stopp på resan; Le Grand-Bornand. En liten ort som ändå hade väldigt många tecken på att leva på turism – mestadels vintersport, om än att det var fullt med liv och rörelse; cykling (stort överallt i alperna förvisso…), rullskidor och vandring. För oss var det precis en avkoppling som behövdes och inte minst närheten till alperna – inte minst Annecy!!

Annecy förtjänar nästan ett eget litet kapitel/inlägg – vilken stad och ffa vilken sjö! Så jädra skönt!! Härligt varmt klimat i go samklang med alpluft. Sjön var klar och ren som få och varm – ovanligt varm för att vara en “alpsjö”. Det blev två dagars besök här. Säkert fler gånger framöver också!

Dessvärre framträdde besvären med ett öra så i Le Grand-Bornand bestämde vi oss för att byta franska västkusten (Bretagne & Normandie) och ta snabbaste vägen hem. Det blev över Strasbourg. Genom Genève, Lausanne, Bern och Schweiziska motorvägar – som visade sig ha osedvanligt många fartkameror… vi får se om de fotograferar nummerplåtar bakifrån oxå…

Väl inne i Frankrike igen så framträdde ett annat landskap, något mer öppet men ändå med lite böljande och kuperad kuliss. Staden Strasbourg är helt underbar – så fin blandning mellan gammalt, nytt och en hel del internationell prägel (såklart). En kusin bor där så vi fick förmånen av att låna lägenheten på centralt håll. Dessutom var vi där den 14:e juli och firade franska nationaldagen där. Intressant och kul! Alla var ute på stan.

Efter en fin helg i Strasbourg drog vi oss norrut igen och med ett stillsamt stopp i norra Tyskland sista natten så blev det minst sagt en hel del sträckkörning på autobahn (100mil) – och även om det var en del trafik och köer så svishade vi förbi ganska snabbt och hade fin marschfart… endast stopp för tankning och lunch. Eftersom besväret bestod i ett ont öra så minimerade vi antalet stopp där hjälmen behövde tas av.

Naturligtvis träffade vi på en hel del människor, flest var motorcyklister. Det var också intressant att se hur kulturen i trafiken skiljer sig åt mellan de olika länderna. Såväl bland bilister som bland motorcyklister.

För mig som mest kört bil söderut så gav det definitivt mersmak och det kommer att bli fler turer neråt och runtomkring på hojen. Eftersom vi köpte väskor som överlag funkade väldigt bra (sadel– och tanklocksväska fr SW-motech bl a) så är vi riggade för fler turer.

 

Lärdomar vi gjorde

 • Packa lättare och mer luftigt, ta med mer Y3 och tvätta på plats istället…
 • Kommunikationen är av stor vikt, dels för att dela upplevelser och inte minst vid navigering på autobahn och i städer! Vår intercom:en och navigationen strulade i samverkan så lärde vi oss också att ha varsin GPS monterad på styret. Jag hade min GPS med mig men taskigt monterad vilket skapade andra brister + stök att av-/påmontera. Google maps i all ära – men det är inte optimalt för den här slags körning.
 • Boka boende ett par nätter per ställe och utgå därifrån.
 • Boka några nätter hemifrån så man har ett visst ramverk, resten av boendet ordnas på plats och utifrån vart man kör
 • Packa saker som är viktiga att ha lättillgängligt, just lätta att tillgå…
 • Regnkläder tar mycket plats och är osäkert om de behövs – kanske mer läge att ta en vilodag..? (kolla väderprognoser innan avresa för känsla av läget – givetvis oxå säsongs- och geografiska förutsättningar)

 

 

Idéer till nya trippar:

 • Norge och Nordkap
 • Spanien och medelhavskusten
 • Holland, Belgien och Franska västkusten
 • Nya Zeeland
 • Baltikum runt